8 października 2013

samo zdrowie: krewetki smażone z papryką i czosnkiem

     Kolejny przepis z cyklu samo zdrowie... Krewetki smażone na oliwie, z czosnkiem, pietruszką i bardzo drobno pokrojoną czerwoną papryką... Do tego chleb i lunch gotowy!
Porcja zawiera raptem 271 kcal (b:21g, tł:15g, ww:12g) i zdecydowanie przypadnie do gustu miłośnikom krewetek... Swoją drogą... już widzę te krewetki na małych chlebkach na kolejnej imprezie... Zatem... do garów marsz!



Składniki:

  • 100g świeżych krewetek
  • 65g czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 13g oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • sól
  • 35g chleba żytniego razowego

Przepis jest bardzo szybki i prosty i choć wiele razy smażyłam krewetki to nigdy wcześniej nie podawałam ich z papryką... Warto spróbować...


Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojony czosnek i drobno pokrojoną paprykę. Smażymy parę minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy oczyszczone z jelit krewetki, lekko solimy i smażymy przez 5 minut. Na koniec całość posypujemy posiekaną pietruszką i przekładamy na talerz. Chleb maczamy w sosie i szybko jemy.

Przepis pochodzi z portalu potreningu.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...